Välj en sida

De allra flesta gångerna du söker en tjänst är det troligen flera andra som också söker samma tjänst. Om du blir kallad till en arbetsintervju har du tagit dig ganska långt, eftersom många sållas bort redan innan det. Men då gäller det att du verkligen är förberedd och visar på varför de ska anställa just dig.

Varför ska vi anställa dig?

Den frågan kommer du garanterad att ställas, även om den kan vara formulerad på lite olika sätt. Det är din chans att verkligen sälja in dig själv, och förklara för arbetsgivaren vad de skulle tjäna på att anställa just dig. Varför skulle du vara en vinst för deras företag?

För att kunna ge ett riktigt bra svar krävs det att du har gjort dina förberedelser inför arbetsintervjun och har koll på vad du ska svara. Börjar du svamla och verka osäker på just den frågan, är chansen ganska liten att de kommer att välja just dig.

Bra svar på frågan varför ska vi anställa just dig

Ett bra svar på frågan varför vi ska anställa dig visar för företaget att du har den erfarenheten och kunskapen som krävs, men också att du har stor entusiasm och vilja att utvecklas och lära dig.

Självklart kommer det att bero på vilket jobb du söker exakt hur du ska svara, men försök att lyfta fram vad det är som gör dig unik jämfört med andra som söker jobbet. Och förklara vad arbetsgivaren kommer att gå miste om, om de väljer att inte anställa dig.

Det är viktigt att du har ett uttänkt svar som får dig att låta självsäker och kunnig, utan att för den delen verka arrogant eller överlägsen någon annan.

Vad du inte ska svara på frågan varför vi ska anställa dig

Du bör aldrig svara med något som kan kännas otydligt eller lite diffust, eftersom det tyder på att du inte riktigt har koll på vad du skulle kunna bidra med. Inte heller bör du byta ämne eller börja prata om någonting annat.

Arbetsgivaren kommer inte heller att vilja höra ett svar som är allt för allmänt, exempelvis ”för att jag har tillräckligt med kunskaper och kommer att göra ett bra jobb”. Det kan alla svara på frågan, arbetsgivaren vill höra mer precis vad det är som gör att du kommer leverera ett bra jobb.