Välj en sida

Att förhandla om sin lön kan kännas nervöst och svårt. Men det finns vissa saker du bör undvika för att öka dina chanser att få den löneökning du önskar.

Här är några tips på vad du INTE ska göra under ditt lönesamtal.

Undvik att komma oförberedd

Att gå in i ett lönesamtal utan att ha förberett sig kan leda till att du inte får det resultat du önskar. Se till att du har koll på vad som är en rimlig lön för din tjänst och erfarenhet och att du kan argumentera för varför du förtjänar en högre lön.

Var inte otydlig

Var tydlig med vad du vill ha ut av lönesamtalet. Om du inte är tydlig med dina förväntningar kan det leda till missförstånd och att chefen inte förstår vad du är ute efter. Vad inte rädd för att säga vad du vill ha ut av samtalet, även om chefen kanske inte håller med dig.

Var inte oprofessionell

Håll en professionell ton under hela lönesamtalet. Undvik att bli arg eller frustrerad, även om du inte får det svar du önskar. Kom ihåg att lönesamtalet är en del av ditt arbete och bör hanteras på samma sätt som andra arbetsuppgifter.

Fokusera inte bara på lönen

Var öppen för andra former av ersättning som till exempel fler semesterdagar, möjlighet att gå ner i arbetstid, att företaget betalar din bil så du slipper ta ett dyrt billån eller att du får möjlighet att jobba mer hemifrån.

Varför inte fråga om en årlig bonus istället för en fast löneökning om ni inte kommer vidare i samtalet?

Jämför dig inte med dina kollegor

Fokusera på dina egna prestationer och framgångar istället för att jämföra dig med andra. Det är viktigt att visa vad just du har bidragit med och varför du förtjänar en högre lön.

Ställ inte ultimatum

Samtidigt som du ska vara tydlig med dina förväntningar bör du inte ställa ultimatum. Försök att hitta en lösning som fungerar för både dig och din arbetsgivare som ni båda tjänar på. Detta leder till en bättre dialog och i slutändan också ett bättre resultat.

Var inte defensiv

Om din arbetsgivare har synpunkter på din prestation, försök att ta emot kritiken på ett konstruktivt sätt istället för att bli defensiv. Detta kan hjälpa dig att utvecklas i ditt arbete och öka dina chanser till en högre lön i framtiden.

Var inte arrogant

Visa respekt för din arbetsgivare och deras åsikter, även om du inte håller med dem. En arrogant inställning kan skada relationen mellan dig och din arbetsgivare och leda till att du aldrig får en högre lön.

Ge inte upp

Om du inte får den löneökning du önskar, ge inte upp. Försök att hitta andra sätt att utvecklas i ditt arbete och öka dina chanser till en högre lön i framtiden.

Genom att undvika dessa 8 misstag kan du öka dina chanser att lyckas med ditt lönesamtal. Lycka till!