Välj en sida

Även om man redan har ett jobb kan det finnas flera anledningar till att man vill söka ett nytt jobb. Kanske trivs du inte på din nuvarande arbetsplats, eller så vill du byta in riktning eller ska du kanske flytta till en ny stad och därför behöver du se dig om efter en ny arbetsgivare.

I den här artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du söker nytt jobb när du redan har en anställning.

Söka jobb som anställd

När du söker jobb som anställd kan du de flesta gånger ta det ganska lugnt, och vänta tills den rätta tjänsten dyker upp – du behöver inte ta första bästa jobb, som du kanske behöver göra om du är arbetslös. Du kan ha is i magen och bara söka tjänster som känns helst rätt för dig.

Om det inte är så att du måste byta jobb för att du vet att du kommer bli uppsagd eller exempelvis ska flytta, bör du inte söka tjänster som verkar sämre än det du har nu. Tänk på att jämföra saker som förmåner, löner, arbetstider och även känslan du får av en ny arbetsplats.

Ett nytt jobb ska kännas som en uppgradering

Fundera på varför du söker nytt jobb, och vad är det du vill få ut av en ny arbetsplats? Att exempelvis byta arbetsplats enbart för att få upp lönen, utan att koll på övriga omständigheter brukar sällan bli bra. Ett nytt jobb ska kännas som ett steg framåt och som en uppgradering i din karriär.

Att tänka på när man söker jobb när man redan har ett

Det finns en del saker du bör tänka på när du söker jobb när du redan har ett. En viktig sak att göra en avvägning av är att en referens från din nuvarande arbetsplats kan vara avgörande för att få det nya jobbet, men kan också skapa en konstig stämning om du sedan inte får det nya jobbet.

Referens

Här behöver du själv göra en avvägning på hur bra relation du har till din nuvarande chef. Kan du på ett bra sätt förklara varför du söker ett nytt jobb och be om en referens utan att det blir ansträngt mellan er?

Ska du exempelvis flytta är det sällan problem, men om anledning till att du vill söka nytt jobb är för att du inte trivs på ditt nuvarande kan det vara bättre att se sig om efter en annan referens. Kanske en nära kollega?

Förhandla om lönen

När du redan har ett arbete befinner du dig i en bra position för att förhandla om lön på ett nytt jobb. Förklara vad du har för lön på din nuvarande arbetsplats och att du inte är intresserad av att gå ner i lön, utan vill få en löneökning om det ska bli aktuellt för dig att byta arbetsplats.

Om du har blivit kallad till en arbetsintervju bör du läsa vår artikel om våra bästa tips inför en arbetsintervju.