Välj en sida

Ibland kan man söka jobb på företag trots att man inte har ett någon platsannons för en tjänst. Du kan exempelvis gå in i en butik eller restaurang, eller ringa till en förskola och berätta att du är intresserad av att arbeta där.

I den här artikeln går i igenom vad du bör säga i en sådan situation.

Ringa och söka jobb – vad ska man säga?

Om du ringer en arbetsplats för att söka jobb, behöver du ha tänkt igenom vad du ska säga. Du vill inte låta osäker eller tveksam, utan du vill framställa dig själv som en trygg och självsäker person. Men bland inte ihop det med att verka kaxig eller arrogant.

Presentera dig väldigt kort och berätta varför du ringer, efter det bör du alltid fråga om personen har tid att prata just nu. Får du nej som svar, frågar du helt enkelt när det skulle passa bättre att du ringde upp.

Berätta kort om vem du är, vilka meriter du har sedan tidigare och om ni kan boka ett möte där ni kan ses. Om arbetsplatsen säger att de inte har behov av personal just nu, kan du fråga om du kan skicka in ditt CV och personligt brev till dem, för framtida positioner som kan bli tillgängliga.

Vad ska man säga när man söker jobb i butik?

När du söker jobb i butik genom att gå förbi butiken och presentera dig bör du presentera dig med namn, berätta vad du har för ärende och fråga om det finns någon butikschef där för tillfället som du kan prata med.

Det är inte säkert att någon ansvarig finns på plats just för tillfället, och då kan du istället fråga om det är okej att du lämnar kvar ditt personliga brev och ett CV. I ditt personliga brev bör du alltid ha beskrivit varför de ska anställda dig.

När passar det att söka jobb på det här sättet?

Att söka jobb genom att ringa runt till olika företag eller att besöka olika arbetsplatser är relativt tidskrävande och passar oftast bäst till den som ännu inte har ett jobb. Förbered dig på att ringa runt och besöka många arbetsplatser innan du får napp.

Att söka jobb på det här sättet skiljer sig en del från att söka nytt jobb genom att svara på en platsannons.