Välj en sida

För att arbeta inom HR behöver du oftast ha en eftergymnasial utbildning. HR assistent kan du bli om du har gått en samhällsekonomisk linje eller liknande på gymnasiet, men övriga yrkeskategorier inom HR kräver ofta ytterligare utbildning. Här får du tips om sex olika utbildningar.

3 utbildningar inom HR på plats

1.     Kandidatprogram personal, arbete och organisation

Många yrkeskategorier inom HR kräver att du har en högskoleutbildning och på Stockholms universitet finns det ett kandidatprogram som är inriktad mot just personal- och arbetsfrågor.

Du kommer att läsa beteendevetenskap med inriktning mot personalfrågor och arbetsrätt. Den här utbildningen är eftertraktad inom HR-branschen, men kan även behöva kompletteras med yrkeserfarenhet.

Med den här utbildningen kommer du att kunna arbeta med de flesta yrkeskategorierna inom HR.

2.     Diplomerad HR Specialist på Sensus

Vill du arbeta som HR Specialist har utbildningsföretaget Sensus en diplomerad utbildning för just detta. Utbildningen finns i Malmö, Stockholm och Göteborg samt även på distans. Utbildningen pågår under 1,5 år, där du studera en heldag varannan vecka.

Totalt läser du 216 studietimmar och eftersom det inte är heltidsstudier kan du arbeta under tiden. Den här utbildningen behöver du dock betala för att gå och priset ligger på cirka 113 000 kronor.

3.     MBA Human Resources – EU Business School

Om du vill få en internationell utbildning där du har möjlighet att arbeta med HR i fler länder än i Sverige är det här en mycket bra utbildning. Skolan finns i Barcelona, München, Geneve och Montreux och är tre terminer lång.

Utbildningen är CSN berättigad, vilket innebär att du kan få studielån och studiebidrag precis som om du studerar i Sverige. Det krävs dock att du pratar flytande engelska för utbildningen, och den kan vara svår att komma in på då den är mycket eftertraktad.

Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta inom HR, men du kan behöva komplettera med arbetsrätt för just det landet du ska arbeta i eftersom lagar kan skilja sig åt.

3 utbildningar inom HR på distans

1.     HR Koordinator – Distansinstitutet

Vill du arbeta som HR Koordinator har Distansinstitutet en utbildning för detta som motsvarar två terminer. Utbildningen har inga fysiska träffar, och du styr din studietid på egen hand. Det innebär att du kan arbeta heltid vid sidan av dina studier om du önskar.

Du genomföra studierna i den takt du själv vill, och det kan ta allt från tre till 12 månader att bli färdig, beroende på hur snabbt du genom för studierna.

Priset för studierna är cirka 21 000 kronor.

2.     HR Assistent – NTI skolan

HR Assisten kan du arbeta som om du har gått en samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet, men om du inte har gjort det kan du läsa till just HR Assistent även senare. NTI skolan har en distansutbildning på 35 veckor som även är studiemedelsberättigad.

Utbildningen räknas som en gymnasialutbildning, och det räknas alltså som att du går på Komvux. Den här utbildningen kan du läsa även om du inte har ett komplett gymnasiebetyg sedan tidigare. Allt du behöver är grundskola eller likvärdig (exempelvis från ett annat land).

3.     HR Specialist – Cady Training Academy

Vill du läsa till HR Specialist på distans har Cady Training Academy en utbildning för detta. Även denna är flexibel studielängd och du studerar i din egen takt. Det innebär att du kan arbeta samtidigt som du studerar om du önskar.

Utbildningen är tyvärr inte studiemedelsberättigad och har en prislapp på cirka 24 000 kronor. I priset ingår även all studielitteratur.